مهارت های زندگی شامل یکسری توانایی ها و شایستگی های فردی و گروهی هستند که این مهارت ها به فرد کمک می کنند تا فرد خیلی راحت با مسائل مختلف زندگی روبرو شود.  کسب مهارت های زندگی می تواند سبب افزایش بهداشت روانی فرد، بهبود روابط انسانی و افزایش سلامت روان افراد مختلف جامعه شود. هر چه  فردی از مهارت های زندگی بیشتری برخوردار باشد، فرد بهتر و منطقی تر می تواند با مشکلات زندگی دست و پنجه نرم کند.

خیلی از مشکلات روانی موجود در افراد مختلف دارای منشا روحی، روانی و اجتماعی هستند که از عزت نفس پایین، عدم بیان احساسات و عدم مهارت های ارتباطی صحیح منشا می گیرند. بنابراین لازم است مهارت های ارتباطی به خوبی به افراد مختلف در جامعه آموزش داده شود. آموزش مهارت های زندگی می تواند سبب افزایش بهداشت روان فرد شود و از این طریق فرد بهتر می تواند در شرایط مختلف استرس یا هیجانات منفی خود را کنترل کند. آموزش این مهارت ها به فرد می تواند درصد ابتلا به بیماری هایی چون افسردگی و اضطراب را کاهش دهد. مزیت دیگر آموزش این مهارت ها به افراد مختلف این است که شخصیت فرد را  طوری تحت تاثیر قرار می دهد که به فردی توانمند تبدیل می کند به طوری که شناخت مناسبی نسبت به شخصیت خود، اطرافیان و محیط خود پیدا می کند. همچنین آموزش این مهارت ها به فرد کمک می کند تا دانش و استعداد های خود را به توانایی های بالفعل تبدیل کند. وقتی در مسیر رسیدن به اهداف خود تلاش می کند ممکن است با هیجانات منفی روبرو شود، مهارت های آموخته شده به فرد کمک می کند تا بتواند شرایط را خیلی خوب مدیریت کند و مراحل مختلف را به خوبی پشت سر بگذارد. از جمله مهارت های زندگی که معمولا افراد موفق این مهارت ها را دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مهارت های زندگیمهار خود آگاهی: با داشتن این مهارت فرد به نقاط ضعف و قوت خود آگاه است و نیاز ها و تمایلات خود را به خوبی می شناسد.
  2. مهارت همدلی: با کسب این مهارت فرد به خوبی شرایط اطرافیان خود را درک می کند و در نتیجه ارتباط بهتری با آن ها در شرایط مختلف برقرار می کند.
  3. مهارت روابط بین فردی: با داشتن این مهارت فرد به خوبی می تواند با افراد جامعه ارتباط برقرار کند و دوست خوب را از بد تشخیص دهد. همچنین می تواند دوست نامناسب را به راحتی از زندگی خود حذف کند.
  4. مهارت ارتباط موثر: با داشتن این مهارت فرد به راحتی می تواند احساسات و نیاز های خود را بیان کند.
  5. مهارت مقابله با فشار عصبی: با یادگیری این مهارت فرد می تواند هیجانات مثبت و منفی خود را آگاهانه کنترل کند تا برای او مشکلی ایجاد نکند.
  6. مهارت مدیریت هیجان: هیجاناتی چون خشم، غم، شادی و غیره در زندگی همه تاثیر زیادی دارند که با داشتن مهارت مدیریت هیجان، فرد می تواند هیجانات خود را کنترل کند تا اثر بد روی زندگی او نداشته باشد. همچنین احساسات و هیجانات دیگران را نیز درک کند.
  7. مهارت حل مسئله: با کسب این مهارت فرد می تواند به راحتی با مشکلات روزانه دست و پنجه نرم کند.
  8. مهارت تصمیم گیری: خیلی از افراد در زندگی در شرایطی قرار می گیرند که نمی دانند چکار کنند و چه تصمیمی بگیرند که به نفعشان باشد. با کسب مهارت تصمیم گیری، فرد می تواند خیلی واقع بینانه عمل کند و بهترین تصمیم ممکن را با توجه به شرایط بگیرد.
  9. مهارت تفکر خلاق: با کسب مهارت تفکر خلاق، فرد می تواند احساسات منفی ناشی از سختی های زندگی را به احساسات مثبت تبدیل کند و راه حل مناسبی برای رفع مشکل خود بیابد.
  10. مهارت تفکر نقادانه: با کسب این مهارت فرد کمی عمیق تر به مسائل نگاه می کند و به راحتی هر موضوعی را نمی پذیرد و این امر به تصمیم گیری صحیح در شرایط مختلف کمک می کند.

آموزش مهارت های زندگی برای چه کسانی لازم است؟

نیاز به آموزش مهارت های زندگی مختص رده سنی خاصی نیست و برای همه افراد جامعه ضروری است چون همه ما در مراحل مختلف زندگی با چالش هایی مواجه می شویم که لازم است برای مقابله به این چالش ها با مهارت های زندگی آشنایی داشته باشیم تا این چالش ها را به راحتی سپری کنیم.

اشتراک گذاری
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.

شاید از این نوشته‌ها هم خوشتان بیاید

keyboard_arrow_up
× whatsapp